Wat is CrossFit?

Het is bijna onvermijdelijk dat je wel eens langs een zweterige selfie scrolt van een vriend, collega of klasgenoot van de middelbare school die opschept over zijn WOD en zijn liefde voor CrossFit uitspreekt.

 

CrossFit werd een super populaire training een aantal jaren geleden toen er niet alleen in het hele land, maar in de hele wereld sportscholen begonnen op te duiken. CrossFit wordt beoefend door leden van meer dan 13.000 aangesloten sportscholen in 120 landen. Alleen al in de VS zijn er meer dan 7.000 sportscholen die het programma aanbieden. Er wordt geschat dat er ongeveer 4 miljoen CrossFitters zijn, en de leden zijn zo toegewijd aan de competitieve benadering van fitness dat de gemeenschap zelfs als sekte wordt beschreven.

 

Met al deze publiciteit heb je je misschien afgevraagd of dit programma ook voor jou zou kunnen werken. Voordat je in de "box" springt (ahem, dat is CrossFit-spraak voor sportschool), hier is wat je moet weten over de workout rage - en hoe te bepalen of het geschikt is voor jou.

 

Wat is CrossFit?

CrossFit is een vorm van intervaltraining met hoge intensiteit en bestaat uit functionele bewegingen die met hoge intensiteit worden uitgevoerd.

 

Deze bewegingen zijn handelingen die je in je dagelijks leven uitvoert, zoals squatten, trekken, duwen enz. Veel trainingen bevatten variaties van squats, push-ups en gewichtheffen die een vooraf bepaalde tijd duren om spieren op te bouwen. Dit verschilt van een traditionele training die je vertelt hoeveel herhalingen je moet doen gedurende een willekeurige periode.

 

CrossFit trainingen zijn zo effectief omdat ze de nadruk leggen op de elementen belasting, afstand en snelheid, die de deelnemers helpen veel kracht te ontwikkelen. De training kan gebruik maken van verschillende apparatuur om dit te bereiken, waaronder barbells, dumbbells kettle bells, roeiers en fietsen, medicijnballen, snelheidstouwen, ringen en plyo boxen.

 

Bij CrossFit is er een standaard "workout of the day" (WOD) die alle leden op dezelfde dag doen. De dagelijkse workout verschild elke dag en heeft elke dan een andere focus. Zo kun je bijvoorbeeld vandaag zwaar moeten squatten en is het morgen een interval met cardio en oefeningen op lichaamsgewicht. CrossFit is universeel schaalbaar en aanpasbaar voor alle fitnessniveaus, dus het kan worden aangepast aan je doelen en huidige fitnessniveau.

 

CrossFit is nuttig voor iedereen van alle leeftijden. Dit komt omdat voor alle leeftijden dat de fysieke behoeften van een persoon variëren naar mate - niet naar soort. We kunnen letterlijk een 60-jarige atleet een vergelijkbare variatie van een training laten doen als een 25-jarige wedstrijdatleet. Hun behoeften verschillen niet naar soort; met andere woorden, ze moeten allebei in staat zijn om te hurken naar een toilet, iets van de vloer op te rapen, of zichzelf van de grond te krijgen.

 

Een ander essentieel element van CrossFit is de geest van sport en competitie. Veel CrossFit sportscholen gebruiken strategische acties, zoals het bijhouden van een scorebord en het posten van winnaars op sociale media, als motivatie in plaats van een beloningssysteem. Dus als je iemand bent die gemotiveerd wordt door competitie om jezelf fysiek te pushen, kan CrossFit voor jou een geweldige oefening blijken die snelle resultaten oplevert.

 

Wat te weten voordat je gaat

 

Tijdens een les hoor je misschien verschillende acroniemen en woorden rondgaan, hetzij mondeling of geschreven op een bord met de training van de dag. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 

WOD: Workout van de dag

 

EMOM: Every Minute on the Minute

 

AMRAP: Zoveel mogelijk herhalingen

 

Box: Een CrossFit sportschool met de minimale benodigdheden om alle WODs uit te voeren.

 

Ladder: Een serie oefeningen waarbij je het aantal reps met 1 verhoogt bij elke uitvoering. (bijv. 5 squats, dan 6 squats, dan 7 squats ...)

 

Zone Dieet: Het dieet dat CrossFit onderschrijft. Dit dieet is gebaseerd op macronutriënten.

 

SQ: Squat

 

PR: Persoonlijk Record. Dit verwijst naar het bereiken van je persoonlijke record in een bepaalde oefening. Bijvoorbeeld een bepaald aantal push-ups in een minuut.

 

Hero WOD: Deze workouts zijn vernoemd naar first responders die in de uitoefening van hun functie zijn overleden. Deze workouts zijn extra zwaar of moeilijk om CrossFitters te herinneren aan de offers die deze mannen en vrouwen voor hun land hebben gebracht.